نرم افزارهای لجستیکی چه ویژگی‌ها‌یی دارند؟

نرم افزارهای لجستیکی

در یک تعریف ساده نرم افزار لجستیک (Logistics Software) سامانه‌ای‌ است که مدیریت کالا و خدمات را برای صنایع حمل و نقل ساده می‌کند. با استفاده از این گونه نرم افزارها انبارداری، مدیریت زنجیره تامین (SCM) و توزیع، هوشمند و خودکار خواهد شد. در واقع مدیران شرکت‌ها‌ی حمل و نقلی می‌توانند با استفاده از سامانه مدیریت لجستیک، تمام عملیات مربوط به تامین کالا را به صورت مکانیزه و منظم انجام دهند. برای نمونه با استفاده از نرم افزارهای لجستیکی، مشتریان شما می‌توانند در هر ساعت از شبانه روز با چک کردن موجودی انبار، ثبت سفارش کنند؛ همچنین نظارت لحظه‌ای‌ بر نحوه توزیع کالا توسط ناوگان حمل و نقلی نیز برای مجموعه، امکان پذیر خواهد بود. مشخصا فراهم بودن این امکانات برای یک شرکت و مدیر لجستیک، بسیار کاربردی است. همچنین باید گفت که سامانه‌ها‌ی لجستیک دارای ویژگی‌ها‌ی خاصی هستند. مشخصاتی که با توجه به کارکرد، هدف از استفاده و نوع برنامه، متفاوت خواهد بود. در ادامه با لجستیک بازار همراه باشید تا به بررسی نرم افزارهای حوزه لجستیک بپردازیم.

مهم‌تر‌ین ویژگی‌ها‌ی نرم افزارهای لجستیک

یک نرم افزار لجستیک خوب چه مشخصاتی دارد؟ به طور کلی انتخاب یک سامانه مناسب جهت Logistics management برای یک مجموعه، امر بسیار مهمی است؛ چرا که یک نرم افزار کارآمد در این حوزه می‌تواند باعث بهبود عملکرد سازمان شود. حال آن که انتخاب سامانه‌ای‌ ضعیف نه تنها کارایی خوبی ندارد؛ بلکه ممکن است منجر به ضرر مالی شرکت شود. بنابراین دانستن مشخصات انواع نرم افزار های لجستیک بسیار مهم است. با کسب اطلاع از این ویژگی‌ها‌ مجموعه لجستیکی قادر است بهترین سامانه را جهت مدیریت بخش‌ها‌ی مختلف سازمان خود انتخاب و تهیه کند.

از یک سامانه مدیریت لجستیک چه انتظاراتی دارید؟ با چه هدفی قصد خرید سامانه لجستیک دارید؟ به این منظور بهتر است بدانید که فرآیند تهیه کالا، انبارداری و نگهداری از محصول، ثبت سفارشات مشتریان، ارسال و توزیع کالا و در نهایت راضی نگه داشتن مشتریان از کالا و خدمات دریافتی، همه بخشی از حوزه فعالیت شرکت‌ها‌ی لجستیکی را تشکیل می‌دهند. مسلما برای مدیریت و نظارت بر هر یک از این قسمت‌ها‌ لازم است از یک نرم‌افزار لجستیکی متناسب با هدف و بودجه سازمان تهیه شود.

به عنوان مثال اگر قصد خرید یا دانلود نرم افزار لجستیک برای مدیریت انبار خود دارید؛ این سامانه حتما باید بتواند مشخصات، قیمت، موجودی لحظه‌ای‌ و تعداد محصولات خریداری شده را در خود ثبت و به شما گزارش دهد. لازم به ذکر است که امکان ردیابی کالا از طریق تگ‌ها‌ی RFID (بر اساس شناسایی طول موج‌های رادیویی) یا شناسایی بارکد محصول، پیش بینی تقاضا برای محصولات بر اساس وضعیت فروش و همچنین اعلام زمان خرید مجدد جهت رفع کمبود انبار و ... از جمله مزیت‌ها‌ی فوق العاده برای این دسته از انواع نرم افزار انبارداری لجستیک است. بر این اساس ویژگی‌ها‌ی یک App لجستیکی بر حسب نوع کاربرد و هدف مورد نیاز تعریف می‌شود. بنابراین لازم است مشخصات این نرم افزارها را با توجه به انواع سامانه لجستیک مورد ارزیابی قرار داد.

انواع نرم افزار لجستیکی

در یک شرکت تهیه و توزیع کالا، چه نرم افزار مدیریت لجستیکی مورد نیاز است؟ برای پاسخ به این سوال باید توجه کرد که سازمان‌ها‌ی فعال در حمل و نقل به مدیریت در چه بخش‌ها‌یی نیاز دارند. در این خصوص باید گفت که این شرکت‌ها‌ به مدیریت انبار، مدیریت زنجیره تامین کالا، مدیریت ناوگان و مدیریت ارتباط با مشتری نیاز دارند. از این رو نرم افزارهای لجستیک به 4 دسته کلی تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند‌ از:

نرم افزار انبارداری لجستیک

انواع سامانه مدیریت انبار به شرکت‌ها‌ی لجستیکی کمک می‌کند که به نحو مطلوب محصولات را در سوله‌ها‌ی خود نگهداری کنند. این گونه از انواع نرم افزار لوجستیک قادرند بر اساس حجم سفارشات ثبت شده، میزان عرضه و تقاضا را به توازن و تعادل در آورده و در نتیجه منجر به سودآوری بیشتر سازمان شوند. همچنین امکان ثبت تعداد کالا از هر نوع واحد شمارش، مدیریت چیدمان کالا در انبار، ارائه گزارشات آنی موجودی انبار، ثبت بارنامه و ورود و خروج کالا از انبار و ... سامانه لجستیک مدیریت هوشمند انبار فراهم خواهند کرد.

نرم افزار مدیریت تامین (SCM)

کاربرد نرم افزار مدیریت زنجیره تامین چیست؟ مشخصا برای ارسال یک محصول به دست خریدار، لازم است سفارشات به درستی ثبت شوند؛ همچنین جهت تکمیل موجودی انبار و تامین کسورات باید تامین کننده هر یک از کالاها مشخص شود. باید گفت که این موارد بخشی از کاربردهای سامانه SCM است. در حقیقت نرم افزارهای لجستیکی مدیریت تامین دارای امکاناتی نظیر ثبت سفارش مشتریان، تعیین تامین کننده کالا، مدیریت کالاهای مرجوعی، برنامه‌ریزی برای زمان خریدهای مجدد، مدیریت قراردادها، ثبت فاکتور و... هستند.

سامانه مدیریت ناوگان (FM)

یکی از مهم‌تر‌ین انواع نرم افزار مدیریت لجستیک، نرم افزار مدیریت ناوگان است. این سامانه می‌تواند به خوبی مدیریت حمل و نقل، توزیع، ارسال و تحویل کالا به مشتریان را انجام داده و بر عملکرد کلی ناوگان شرکت‌ها‌ی لجستیک نظارت داشته باشد. برخی از مهم‌تر‌ین ویژگی‌ها‌ی یک سامانه FM لجستیکی عبارت است از: مسیریابی بهینه، کنترل و مدیریت مصرف سوخت، امکان تخمین زمان تحویل کالا، افزایش سرعت و راندمان سیستم حمل و نقل، ردیابی خودروها از طریق GPS، ارائه گزارش لحظه‌ای‌ از موقعیت مرسوله و...

نرم افزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)

استفاده از نرم افزار CRM یکی از متداول‌تر‌ین نوع مدیریت ارتباط با مشتریان است. این سیستم نه فقط در شرکت‌ها‌ی لجستیک بلکه در هر نوع شرکت خدماتی و فروش کالا موثر و کارآمد خواهد بود. نرم افزار لجستیکی ارتباط با مشتری، به شما این امکان را می‌دهد که عملکرد خود را از دید مشتریان‌تان ارزیابی کنید. شاید بتوان گفت که اصلی‌تر‌ین کارایی نرم افزار CRM، پیگیری مشتری است. همچنین این نرم افزار قادر است به خریداران پیامک و ایمیل ارسال کرده و پاسخگوی آن‌ها‌ باشد. با توجه به موارد فوق به نظر شما اهمیت استفاده از نرم‌افزار لجستیک در چیست؟

اهمیت استفاده از سامانه لجستیک

به طور کلی انواع نرم افزار لجستیک جهت افزایش راندمان و کارایی شرکت‌ها‌ی حوزه لجستیک بسیار مهم و تاثیرگذارند. در حقیقت می‌توان گفت که این نرم افزارها مدیریت و نظارت بر کلی

**str**